srijeda, 20. ožujka 2013.

Glamour bi trebao biti znanost. Glamourologija?


Glamour. Riječ koja je odjednom, ničim izazvana, ušla u opću upotrebu a da joj ni jedan leksikograf
 ne može točno odrediti izvor i datum proizvodnje.
Ono što se sa sigurnošću može ustvrditi jest da u početku nije imala nikakve veze s načinom na koju istu riječ upotrebljavamo danas.  Naime termin "to glamour" se koristio u okultnom kada se putem magije nekoga pokušalo natjerati da vidi zadane stvari na drugačiji način ili učiniti nekoga ili nešto privlačnijim nego što jest.  Tokom vremena poprimala je različito značenje te se u 19.stoljeću počelo koristiti za ne magične objekte koji su služili svrsi prikazivanja drugog objekta u drugačijem svijetlu. Danas se često povezuje s stilom, što nije potpuno netočno ali nije potpuno točno. Stil često ima veze s osobnim doživljajem sebe i svijeta oko sebe i ne mora nužno podrazumijevati shvaćanje istih na privlačniji način.


                         (Hladna Hitchcockova plavuša Kim Novak kao zaljubljena vještica u simpa 
                                   komediji "Bell,book and candle baca čini na Jamesa Stewarta.)



Glamour je oduvijek podrazumijevao nešto nesvakidašnje, pomalo misteriozno i nedostižno "običnom" čovjeku. U današnje vrijeme kad mediji poznatim ljudima zaviruju u kuhinju, kupaonu,spavaću sobu čak i bide čini se kao da je glamour potpuno nestao jer u prikazu svakodnevice svakako nema ništa mistično ni čarobno. Mediji su za današnje zvijezde napravili isto što  znanstvenici za ljubavnike i pjesnike.
Od vremena zvučnog filma pa čak i prije, u Hollywoodu je kraljevao takozvani "star system" čija je svrha bila stvaranje imidža pojedine zvijezde. Samo ime je doista poteklo od zvijezda  na nebu jer su nešto čemu se divimo, za čime čeznemo ali je izvan našeg domašaja. No, ipak nije sve bilo tako "zvijezdano". Naime, naglasak je bio na imidžu mnogo više nego na talentu. U tu svrhu mijenjana su  imena, datum rođenja, porijeklo, obiteljsko stablo i čitava povijest. Od žena se očekivalo da uvijek budu dotjerane i dame a od muškaraca da su galantni i gentlemani (Mala pomoć? Kako se to piše na lijepom našem hrvatskom?). Potpisivale su se moralne klauzule a ako je netko imao nešto što se trebalo prikriti novinari su podmićivani i skandali zataškani. Čak su išli tako daleko da su u svrhu promocije sklapali brakove i bojali zidove u prostorijama za fotografiranje u boju koja bi komplimentirala put modela.
Poznati citat Caryija Granta je kad je rekao da bi svatko htio biti Cary Grant, pa čak i on.







Jedna od božica glamura, prepredivna Hedy Lamarr je izjavila : "Any girl can be glamorous. All you have to do is stand still and look stupid."  Ona bi valjda znala.
No, da ne završim post sa gorkim okusom u ustima prisjetiti ću se onih istih zvijezda na nebu. Znamo da su samo plinovite svjetleće  kugle svjetlosnim miljama daleko ali to ne umanjuje njihovu ljepotu, misterioznost i sjaj a naša želja da ih dotaknemo ostaje nepromijenjena. 
                                                                            Pozdrav! 


1 komentar:

  1. Odličan post - nisam imala pojma da se riječ glamour prije 19. st. koristila u totalno drugačijem značenju od onog današnjeg :) U i ono današnje je nama običnim smrtnicima nedostižno - ili barem treba izgledat glupo kako si napisala, citiram: "Any girl can be glamorous. All you have to do is stand still and look stupid." - I agree :D

    OdgovoriIzbriši